Köpa begagnad mobiltelefon – Tänk på detta!

Publicerad 23 november, 2020

Enligt en studie, finansierad av Naturvårdsverket, sker i stort sett ingen miljöpåverkan av att använda en mobiltelefon jämför med att tillverka den. Att köpa en begagnad mobiltelefon är därför bättre för miljön än att köpa en ny, och det blir billigare för dig som köpare. Win win, eller?

Även om en mobiltelefon som inte är av den senaste modellen är fullt användbar och många gånger tillräcklig så finns det en del saker man måste tänka på. Med denna artikel vill vi peka ut fallgroparna och ge dig verktygen för att undvika dessa så du blir nöjd med ditt begagnatköp.

Batteri och skärm

En mobiltelefons akilleshälar är batteriet och skärmen, två delar som är både svåra och dyra att byta ut. Batteriet är något som slits med tiden och som successivt förlorar sin kapacitet. När man köper en begagnad mobil kan det vara bra om man kan få reda på batterihälsan. På iPhone finns det en inbyggd funktion för detta (finns under inställningar och heter batterihälsa) och för Android finns appar som kan ge statusen på batteriet. Har batteriet börjat svälla i mobiltelefonen ska detta bytas ut innan du köper den. En mobil med svullet batteri ska inte användas då det är en brandfara.

Skärmen är också viktig att kontrollera innan köp, har den mycket repor eller rent av sprickor så är det kanske något som måste bytas ut framöver och det är många gånger en dyr historia.

Köpa av privatperson eller företag?

Det första man kanske tänker på när man ska köpa en begagnad mobiltelefon är att köpa av en privatperson på någon annons- eller auktionswebbplats på nätet, men det finns också företag som säljer använda mobiltelefoner. Köper du av ett företag får du ofta en garanti på mobiltelefonen och ditt köp omfattas även av konsumentköplagen som ger reklamationsrätt på telefonen i tre år från ditt köp. Ja, du läste rätt, reklamationsrätten gäller från det datum när du köpt mobiltelefonen av företaget, att det är en begagnad produkt spelar ingen roll.

Köper man från en privatperson har man ingen garanti eller reklamationsrätt vilket gör att du som köpare måste granska mobiltelefonen noggrant. Det är inte heller fel att begära skriftlig information om skicket innan köp. Finns det bilder på produkten så kontrollera att skärmen är hel, inte har några sprickor, att hörn och baksida inte ser skadade ut och att det inte finns glipor eller svullnader på telefonen som kan tyda på att batteriet har börjat svälla.

Säkerhetsuppdateringar

Tyvärr är många mobiltelefontillverkare dåliga med att uppdatera sina gamla telefoner med säkerhetsuppdateringar och det är något som du som köper en begagnad mobiltelefon tyvärr måste vara medveten om. Om en mobiltelefon inte längre får några säkerhetsuppdateringar, ja då kan den inte anses som säker och bör egentligen inte användas. Den mobiltelefontillverkare som är bäst på att uppdatera sina gamla produkter är Apple, och det är därför man främst hittar deras produkter hos företagen som säljer begagnade mobiltelefoner.

Var kan jag köpa begagnade mobiltelefoner?

Blocket och Tradera som är de vanligaste marknadsplatserna om man vill köpa av privatpersoner. Företag som säljer begagnade mobiltelefoner mm med garanti är